Начин на приготвяне
Тази сладка погача и тази година ще приготвя за двадесет и първи ноември - Деня на християнскто семейство.
Започваме с подготовката на продуктите. Яйцата, прясното и киселото мляко трябва да бъдат извадени от хладилника по-рано, за да не са студени, когато започнем да месим питката. Всички съставки трябва да са на стайна температура с изключение на водата, което следва да бъде топла, но не прекалено гореща.
Пресяваме брашното в съд за месене. В отделен съд разбиваме 5 яйца и белтъка на шестото, като жалтъка оставяме за намазване на питката. След като яйцата са добре разбити, към тях добавяме киселото мляко.
В оформено кладенче в брашното изсипваме пакетчето суха мая, 6 с.л. олио добавяме захарта и солта, а след тях изсипваме сместа от яйца и мляко, добавят се чаената лъжица домашен оцет и 3 с.л. течен мед.
Започваме да замесваме питката, като, първо, малко по-малко добавяме топлата вода, а след това и прясното мляко, като месим, докато се получи меко тесто.
Оставяме го да удвои размера си, добре завито и на топло. От останалия мед, единия жълтък и 1 с.л. олио забъркваме смес, с която след това да намажем питката.
След като тестото веднъж е удвоило размера си, го разточваме на кора, която нарязваме на тръгълници и оформяме кифлички. Същите срязваме през средата и поставяме в кръгла емайлирана тава, намазана с олио, нареждайки ги една до друга.
Оставяме втори път да втаса.
Когато тестото изпълни тавата, намазваме питката със сместа от олио, мед и яйце и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 45 минути, докато добие красива розова коричка.
Изваждаме от фурната поръсваме коричката с вода и оставяме да почине медената погача завита с памучна кърпа.