Начин на приготвяне
Фурна - 160 градуса
Тавичка за печене, застлана с хартия за печене и посипана със солта за печене. Не разполагах в момента със сол за печене, затова съм ползвала обикновена сол, около 1 - 1.2 кг. Нека да има хубаво застлан пласт със солта и равномерно разпределен.
Двата вида лук се нарязват на тънички филийки. Морковите се нарязват на съвсем дребни кубчета. Тъй като аз съм припрян човек, това нарязване на съвсем дребни кубчета ще ме изнерви, затова се изхитрих малко и морковите си сложих в блендер и на принципа на СТАРТ - СТОП бутона ги доведох до съвсем дребни кубчета- така, както се изисква в рецептата, но това е само като съвет.
Не успях да намеря домати Рома, затова ползвах домати на кубчета от консерва, като ги отцедих предварително през цедка. Ако се ползват свежи домати, то се изрязва само около 3 - 4 мм външната им част, без да се ползва пулпата им, сърцевината, тя може да се превърне в хубава салата.
Страните на доматите се нарязват на дребни кубчета. В широк тиган се слага маслото заедно със зехтина да се сгорещят. Прибавят се морковите и лука, добре се разбъркват и се оставят на умерен котлон за около 8 - 10 минути при периодично разбъркване.
Подправят се със сол и черен пипер.
След това време на готвене се прибавят доматите заедно с наситнен босилек, розмарин и мащерка и се добавя още малко смлян черен пипер.
Разбърква се добре и се оставя на умерен котлон за още 5 - 7 минути при периодично разбъркване. Сваля се от котлона и се оставя настрана.
Картофите се измиват с четка под течаща вода. Подсушават се. Не се обелват (ползвала съм от френските измити картофи). С върха на остър нож върху картофа се маркира голям овал. Разрязва се и получената вдлъбнатина се изтъргва с чаена лъжичка.
Не е трудно, лесно става, но се внимава да не се разчупи картофа. Добре се издълбава, нека да има големичка и дълбока дупка. Тази образувала се дупка леко се посолява и накапва със зехтин, около 1/2 ч.л. и се напълва щедро с връх от плънката с лук и морковите.
Подреждат се така приготвените пълнени картофи в тавичката върху солта.
Пече се в затоплена на 160°C фурна за около 1 - 1.30 минути или докато картофите напълно омекнат, но не и да се разпадат. По време на печенето, ако започне отгоре да прегаря, се поставя лист от алуминиево фолио.
След като са готови, се изваждат от фурната за кратко - около 10 минути се охлаждат и се сервират, като се поръсват с наситнен босилек или наситнен магданоз по избор и се посипват с мъничка струйка зехтин.
............
Рецептата за постни пълнени картофи с плънка от лук е за ценителите на постните ястия - такава, каквато съм аз. Не че не хапвам месо, но предпочитам нещо постничко, и то най-вече за вечеря.
Всички, убедена съм, че сте приготвяли пълнени картофи, но тази рецепта, ако я приготвите, ще ви изненада с вкус, аромат и ще си вземете по още един пълнен картоф.
Продуктите са толкова елементарни, че аз на шега започнах да я приготвям, като си мислих, че от това нищо няма да излезе, излъгах се, рецептата е прекрасна.
Тя е на един прекрасен кулинар на много високо ниво, такъв, на който трудно се изпълняват рецептите, и това е BRUNO ALBOUZE. Всичко до момента, което съм приготвяла от него, а то е много малко, е било с прекрасен резултат. Той е труден кулинар, висок професионалист със сложна техника, която аз изобщо не бих могла да приложа, но точно тази рецепта е съвсем елементарна за приготвяне.