Стерилизирана бамя

АлмеяАлмеяНовак
01/10/2013
"Бяма в доматен сос - капризни за приготвяне, но вълшебни на вкус!"
Приготвяне45 мин.
Готвене80 мин.
Общо125 мин.
Порции4 буркана
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо21 974
  • Преглеждания за месеца2653
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг3.7 от 5

Необходими Съставки

  • бамя - 2 кг
  • чесън - 2 глави
  • оцет - 5 с.л.
  • домати - 4 кг
  • захар - 1 - 2 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Задължително подберете прясна, млада, дребна бамя, която още няма образувани семена. Внимателно изрежете дръжките, като внимавате да не откриете семенниците, защото пускат лигав сок. Оставете зеленчуците да киснат в съд със студена подсолена вода.

Докато бамята кисне почистете доматите. Смелете ги с машинка за месо и ги кипнете. Добавете почистения и нарязан на ситно чесън, захар и сол на вкус и варете до сгъстяване на соса.

Бланширайте бамята във вряща подсолена вода, в която сте добавили и оцета, за 2-3 минути до омекване, след което я подредете в буркани. Залейте с горещ доматен сок. Стерилизирайте поне 80 минути.

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Бойчо Николов
Бамята стерилизирам 20 мин. Така се съхранява видът им. Ползвал съм стерилизирани след 2 год. Цели и неразпаднати. Вместо оцет слагам лимонтозу. Така са неоцветени от оцета. Съвременния оцет е разредена оцентна, киселина вода и боя.
0
0