gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Стерилизирана бамя

Стерилизирана бамя

Elena TodorovaElena Todorova
Чирак
9494103k
Стерилизирана бамя1 / 2
12/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
125 мин.
Порции
4
"Бяма в доматен сос - капризни за приготвяне, но вълшебни на вкус!"

Необходими Продукти

  • бамя - 2 кг
  • чесън - 2 глави
  • оцет - 5 с.л.
  • домати - 4 кг
  • захар - 1 - 2 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Задължително подберете прясна, млада, дребна бамя, която още няма образувани семена.

Внимателно изрежете дръжките, като внимавате да не откриете семенниците, защото пускат лигав сок. Оставете зеленчуците да киснат в съд със студена подсолена вода.

Докато бамята кисне, почистете доматите. Смелете ги с машинка за месо и ги кипнете.

Добавете почистения и нарязан на ситно чесън, захар и сол на вкус и варете до сгъстяване на соса.

Бланширайте бамята във вряща подсолена вода, в която сте добавили и оцета, за 2-3 минути до омекване, след което я подредете в буркани. Залейте с горещ доматен сок.

Стерилизирайте поне 80 минути.

Стерилизираната бамя е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
40
32
20
10
Дай твоята оценка: