Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плосък хляб»Класически плосък турски хляб

Класически плосък турски хляб

редакция:
Elena TodorovaElena Todorova
Готвач
949862
Класически плосък турски хляб2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Когато хлябът е толкова вкусен, дори няма нужда от гозба"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • мая - 50 г прясна
  • вода - 400 мл
  • за намазване
  • яйца - 1 яйце
  • сусам - 2 с.л. бял и черен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното със солта, направете кладенче, в което изсипете киселото мляко.

Разтворете маята в 100 мл затоплена вода, заедно със захарта. Добавете я към останалите продукти, сипете и останалата вода и замесете меко тесто.

Оставете тестото на топло за 15 минути за да втаса. След това може да оформите по два начина - като къдрава пита.

Придавате на тестото кръгла форма, намазвате го с яйце и го поръсвате със сусам.

Може да направите и т.нар. лаваш. Тестото се омесва в овална форма.

Плоският хляб се поръсва от всички страни със сусам, след което се поставя в предаврително намазнена тава и се пече в загрята на 180 градуса фурна около 35-40 минути.

Турският хляб е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
59
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Н.Акифова
Н.Акифова
Хляба се казва " търнак пиде" това е истинското име и на истина е типично за турция, много се приготвясе по време на техните пости.
16.05.2019 16:03
Ха Ха Ха
Ха Ха Ха
"мими

2013-12-11, Оценка 5 от 5 за Турски сладкиш с кисело мляко
не разбирам само защо е кръстен така-от кратките ми пътувания не съм видяла компот, а само сушени плодове,а и кокосови палми няма до южната граница!на здраве! " - Е няма ли кой да зададе въпроса -"кое му е турското на този хляб "
16.05.2014 23:25
1