Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб с тъмна бира и горчица

Хляб с тъмна бира и горчица

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Хляб с тъмна бира и горчица7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Стига да искате да приготвите домашен хляб, ние сме пълни с идеи, които ще ви помогнат - точно като тази за хляб с горчица и тъмна бира"

Необходими Продукти

  • брашно - 270 г + за доизмесване
  • тъмна бира - 170 мл на стайна температура или затоплена до 37 градуса
  • зехтин - 2 с.л.
  • чесън - 1 скилидка
  • горчица - 1 с.л. на зърна (в стар стил)
  • мая - 15 г прясна
  • кафява захар - 2 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е интересен хляб с много специфичен аромат и не за всеки вкус. Но ако сте почитатели на нетрадиционните рецепти, то може да се влюбите в тази.

Разтворете маята в тъмната бира с двете лъжички кафява захар и две-три лъжици от брашното. Разбъркайте добре, покрийте с кърпа и оставете за 10 минути.

Счукайте скилидката чесън със двете супени лъжици зехтин. Смесете с горчицата.

Пресейте брашното в купа със солта и в средата направете кладенче. В него сипете бирата с маята и чесъна с горчицата.

Замесете гладко тесто, добавяйки допълнително по малко брашно, докато спре да лепне и стане еластично.

Оставете го да втаса за 40-50 минути.

Намазнете и набрашнете правотгълна форма за кейк с вместимост 1 литър. Оформете хляба и го сложете във формата, покривайки всички ъгли, за да може да расте на височина. Оставете да втаса отново до удвояване/утрояване на обема му.

Поръсете с брашно и печете в загрята на 200 градуса фурна за 25-30 минути. Може да познаете кога един хляб е готов, щом почукате по коричката и издава звук на кухо.

Извадете от формата, поставете върху решетка, за да изстине напълно и тогава разрежете на филийки.

Този хляб е най-вече предназначен за направата на вкусни сандвичи.

Добър апетит!

Хлябът с тъмна бира и горчица е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: