Празена супа Вишисоаз

Анелия ТерзиеваАнелия Терзиева
Помощник Готвач
195
2k
521
589
2
17/11/2020
Приготвяне15 мин.
Готвене30 мин.
Общо45 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
23 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 630
  • Преглеждания за месеца73
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена23

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вишисоаз означава от град Виши, град в югоизточна Франция, познат с многото си минерални извори. Въпреки името обаче няма точни данни дали нещо друго свързва тази знаменита супа с Франция.

Според повечето теории дори френската супа добива славата си отвъд океана, преди да стане хит и във Франция. Френска или не, това е класическа супа, която може да се поднася какво топла, така и студена.

Основна съставка за тази супа е празът, който в момента е на пазара. Другата важна добавка е хубавият домашен бульон, който ви съветвам да си правите сами. Един наистина чудесен начин да оползотворим остатъците от месото и наличните зеленчуци в хладилника.

Нарязваме на едро бялата част на праза. Задушаваме в разтопеното масло.

След като започне леко да поомеква и да придобива златист загар, слагаме капака и при необходимост - малко вода или бульон. Задушаваме още около 10-15 мин до пълното омекване на праза.

Добавяме към него нарязаните на ситни кубчета картофи и бульон, колкото да ги покрие. След като и те се сварят, добавяме останалия бульон и подправяме.

В зависимост от гъстотата, която искаме да постигнем, може да добавим още бульон или вода. След като супата е готова, дърпаме от котлона и добавяме сметаната. Пасираме.

Поднасяме празена супа Вишисоаз топла или студена с прясна мащерка и маслени трохи.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар