Празена супа Вишисоаз

Анелия ТерзиеваАнелия Терзиева
Готвач
2823k7144
Празена супа Вишисоаз
Снимка: Анелия Терзиева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Топла или студена - няма значение. Вкусът на тази кремообразна празена супа винаги е чудесен"

Необходими Продукти

  • праз - 3 стръка
  • картофи - 6
  • бульон - 750 мл
  • сметана - 100 мл готварска
  • масло - 50 г
  • сол
  • черен пипер
  • индийско орехче
  • мащерка - свежа
  • маслени трохи - или натрошени сухари за поднасяне
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вишисоаз означава от град Виши, град в югоизточна Франция, познат с многото си минерални извори. Въпреки името обаче няма точни данни дали нещо друго свързва тази знаменита супа с Франция.

Според повечето теории дори френската супа добива славата си отвъд океана, преди да стане хит и във Франция. Френска или не, това е класическа супа, която може да се поднася какво топла, така и студена.

Основна съставка за тази супа е празът, който в момента е на пазара. Другата важна добавка е хубавият домашен бульон, който ви съветвам да си правите сами. Един наистина чудесен начин да оползотворим остатъците от месото и наличните зеленчуци в хладилника.

Нарязваме на едро бялата част на праза. Задушаваме в разтопеното масло.

След като започне леко да поомеква и да придобива златист загар, слагаме капака и при необходимост - малко вода или бульон. Задушаваме още около 10-15 мин до пълното омекване на праза.

Добавяме към него нарязаните на ситни кубчета картофи и бульон, колкото да ги покрие. След като и те се сварят, добавяме останалия бульон и подправяме.

В зависимост от гъстотата, която искаме да постигнем, може да добавим още бульон или вода. След като супата е готова, дърпаме от котлона и добавяме сметаната. Пасираме.

Поднасяме празена супа Вишисоаз топла или студена с прясна мащерка и маслени трохи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: