Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Боб по македонски

Боб по македонски

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
3733k1k4
Боб по македонски3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Търсим помощ от приятел за вкусно ястие и я получаваме от македонците и тяхната рецепта за страхотен боб на фурна"

Необходими Продукти

  • боб - 1 ч.ч. бял
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • чушки - 1 бр. суха, червена
  • олио - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • джоджен - 2 ч.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прегледайте и почистете бобовите зърна. Накиснете ги в студена вода и ги оставете за едно денонощие да се накиснат.

След това ги изплакнете и сложете в тенджера с нова, чиста и студена вода.

Поставете я на котлона и изчакайте да заври. Тогава сменете водата с нова и отново сложете боба да се вари.

В това време обелете лука и го нарежете на ситно.

В тиган загрейте олиото и задушете лука. Добавете нарязаните на ситно морков и чушки. Задушете зеленчуците за 3-4 минути.

Щом омекнат, ги добавете към тенджерата в боба. Овкусете със сол на вкус, червен пипер и джоджена.

Изсипете боба по македонски на тенджерата в глинен съд (или йенски съд). Преценете съдържанието на вода и ако е необходимо, отлейте малка чат от него. Ястието не бива да бъде прекалено водно.

Сложете съда задължително в студена фурна и чак тогава я включете да се загрява на 220 градуса. Запечете боба на фурна за около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: