Начин на приготвяне
Прегледайте и почистете бобовите зърна. Накиснете ги в студена вода и ги оставете за едно денонощие да се накиснат.
След това ги изплакнете и сложете в тенджера с нова, чиста и студена вода.
Поставете я на котлона и изчакайте да заври. Тогава сменете водата с нова и отново сложете боба да се вари.
В това време обелете лука и го нарежете на ситно.
В тиган загрейте олиото и задушете лука. Добавете нарязаните на ситно морков и чушки. Задушете зеленчуците за 3-4 минути.
Щом омекнат, ги добавете към тенджерата в боба. Овкусете със сол на вкус, червен пипер и джоджена.
Изсипете боба по македонски на тенджерата в глинен съд (или йенски съд). Преценете съдържанието на вода и ако е необходимо, отлейте малка чат от него. Ястието не бива да бъде прекалено водно.
Сложете съда задължително в студена фурна и чак тогава я включете да се загрява на 220 градуса. Запечете боба на фурна за около 40 минути.