Кралска рибена супа

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Кралска рибена супа
Снимка: Ivelina
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Ако искате да впечатлите някого с кулинарните си умения, тази рецепта за рибена супа е точният избор за вас"

Необходими Продукти

  • бяла риба - 500 г (микс треска/мерлуза/тилапия)
  • скариди - 400г големи, сурови и белени
  • домати - 3 големи, нарязани на кубчета
  • миди - 2 кг, почистени
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • бяло вино - 1/4 ч.ч.
  • рибен бульон - 10 ч.ч.
  • шафран - 1 с.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • зехтин - 1/4 ч.ч.
  • чесън - 4 бр. скилидки, на ситно
  • целина - 2 стръка, на филийки
  • праз - 2, бялата част
  • червен лук - 1/2, на ситно
  • доматена паста - 2 с.л.
  • портокали - 1/2 Сок и кора
  • мащерка - 2 клонки
  • чили чушки - 1 прясна нарязана на ситно
  • сол
  • черен пипер - прясно смлян
  • мляко - 150 мл
  • брашно - 4 с.л. равни или картофено (царевично) нишесте
  • готварска сметана - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изсипете бульона в голяма купа, след което добавете шафрана и дафиновия лист. След това оставете настрана.

В голяма тенджера, загрята на умерен огън, добавете зехтина, последван от чесъна, целината, праза, чили чушка и лука. Подправете със сол и черен пипер, след което разбъркайте добре. Варете 8 минути, като редовно разбърквате, да се сотират добре зеленчуците. При необходимост добавете масло.

Добавете доматено пюре, след което разбъркайте добре. Продължете да готвите 2 минути.

Добавете рибния бульон, портокаловия сок, кората и мащерката, подправете със сол и черен пипер, след което разбъркайте добре. Оставете да заври, намалете топлината до минимум и покрийте. Оставете да къкри в продължение на 25 минути, като от време на време разбърквате.

Добавете рибните филета и скаридите, след което разбъркайте. Гответе около 10 минути, докато рибата и скаридите се сготвят. След което добавете доматите. Добавете млечно-брашнената смес към соса и оставете да заври, като разбърквате. Оставете да се сгъсти за 1 до 2 минути.

Изключете котлона, добавете сметаната, малко черен пипер и разбъркайте. Коригирайте подправките, ако е необходимо.

В голям тиган, загрят на средно силен огън, добавете мидите, водата и виното, след което подправете с пипер и сол.

Покрийте и варете рибената супа около 5 минути, докато мидите се отворят. Отцедете сока. Разделете супата между купичките, гарнирайте с миди, след което украсете със зелен лук, зелени билки, босилек или копър.

Сервирайте гореща! Искате ли да впечатлите своето семейство? Това е перфектната рецепта - кралска рибена супа!

Съвет: Супата може да се приготви без застройка от мляко брашно и сметана !

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: