Начин на приготвяне
Настържете жълтата и оранжева част от кората на цитрусите. Използвайте фино ренде за целта, което да направи стърготините почти на паста.
Изцедете сока от двата плода и в него мариновайте за 30 мин до 1 час рибните филета, почистени от костите.
Извадете рибата треска от маринатата и хубаво я подсушете. Натрийте с малко сол и цитрусови фини стърготини всяко филе.
Останалите ви корички от лимон и портокал сложете при маслото и оставете на много слаб огън да се разтапя и ароматизира.
Аз заделям и стърготини, които слагам в майонезата, за да стане и тя лимоново- портокалова.
Загрейте зехтина на силен огън в широк тиган с незалепващо покритие. Изпечете рибата, като първо готвите откъм кожата 3-4 минути и после обърнете за почти толкова време и от другата страна. При по-тънките филета откъм опашната част времето трябва да се редуцира, тъй като се сготвят по-бързо.
Също така трябва да се има предвид дали треската е прясна или е била консервирана и изсушена в сол и след това обезсолена във вода.
При прясната се иска малко повече готвене, отколкото при обезсолената.
Готовите филета от треска разпределете в порционни чинии и бързо залейте със ароматното цитрусово масло.
Поднесете треска в цитрусово масло с майонезата, поръска от магданоз и свежа салата или картофки.
Добър апетит!