Начин на приготвяне
Шаранът се почиства добре. Главата и опашката се отстраняват по желание.
Рибата се осолява отвътре и отвън.
Печурките се накисват във вода. Празът се почиства и измива. Нарязва се на шайби. Гъбите се доизмиват и нарязват на филийки.
В голям тиган се слага олио. Добавят се празът и гъбите, за да се запържат. Добавя се оризът. Добавя се вода. Разбърква се.
Орехите се начукват на едро. Добавят се. Оризът се готви до готовност. Овкусява се със сол и бял пипер. Копърът се измива и нарязва на ситно.
Добавя се в ориза и се разбърква.
Шаранът се пълни с ориза и се зашива. Слага се в дълбока тава. Правят се разрези от горната страна на рибата.
Лимонът се измива и нарязва на две по дължина. Всяка от половините се нарязва на филийки и се нареждат върху пълнения шаран.
Залива се с чаша червено вино от рози. Залива се с още чаша вода.
Покрива се с фолио или капак. Пече се около 3 часа.
Мм.. шаранът с вино от рози за цялата фамилия е готов.