Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пухкава обредна питка със сирене

Пухкава обредна питка със сирене

Пухкава обредна питка със сирене
Снимка: Кристина Александрова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Обредната питка трябва да пухкава, вкусна, а защо не и със сиренце - е, май имаме перфектната тук"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • мая - 20 г (кубче)
  • топла вода - 200 мл
  • кисело мляко - 150 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 к.л. с връх
  • масло - 150 г
  • сирене - 200 г
  • брашно - около 800 г или малко повече
  • жълтък - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа с топла вода сложих маята, солта и захарта.

В друга дълбока купа чукнах яйцата и прибавих киселото мляко със содата, разбърках и след това прибавих маята, отново разбърках добре.

После постепенно прибавях брашното, като отначало разбърквах с лъжица и когато почна да се сгъстява, започнах да меся.

Прехвърлих на плота и месих, като прибавях по малко брашно, докато не получих меко нелепкаво тесто.

Разделих на 4-ри топки, които разточих на кръг в/у набрашнения плот, намазах първия кръг с масло и слагах сирене, поставих 2-рия кръг, пак масло и сирене, после третия и отново мажа и сирене, завършвам с 4-тия, който не мажа.

В средата сложих купичка и с нож изрязвах, така че да се получи като голяма маргаритка, всяко от листенцата усуках, да направят един оборот (забравих да добавя, кръговете да редите в/у кухненска хартия, че по-лесно да прехвърлите в тава).

След като усуках всички листенца, махнах купичката и прехвърлих в тава, завих и оставих питата на топло да втаса (аз я слагам във фурната на 50 г и за 20 мин е готова).

Пекох пухкавата обредна питка със сирене на 180°C до хубав загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: