Начин на приготвяне
Това е чудесна малка содена питка, подходяща за трапезата на Бъдни вечер. В купа смесете брашното, сол и захарта. Оформете в средата на брашното кладенче и добавете газираната вода и олиото. В чашка сипете оцета, прибавете содата за хляб и разбъркайте, докато шупне.
Сипете я в брашното, заедно с бакпулвера и разбъркайте на топка тесто, което малко лепне. С намазнени ръце оформете малка питка с диаметър 24 см и поставете върху хартия за печене в тавичка.
Пригответе тестото за декорация, като замесите дадените продукти на тесто, меко като пластилин. Разточете го и изрежете формичките за декорация.
Поставете върху питката за Бъдни вечер и я надупчете с вилица.
Печете в загрята фурна 170 -180 градуса до готовност, при мен за 35-40 минути. Извадете от тавата, намажете я с растително масло и покрийте с кърпа да омекне. Добър апетит!
Содена питка за Бъдни вечер с декорация за вълшебни празници!
Коментари