Начин на приготвяне
Пуйката се почиства и измива много добре. Намазва се отвътре с олио и се оставя за 30 Мин. на хладно.
Дреболиите се измиват много добре и се сваряват до пълното сваряване. Нарязват се на ситно.
Празът се почиства и измива много добре. Нарязва се на ситно. Оризът се почиства и измива до бистра вода. Празът се почистват изсипва в сгорещеното олио.
Разбърква се 5 мин. след което се прибавя оризът. Разбърква се 5 мин., след което се прибавя 1 ч.ч. топла вода.
Продължава да се бърка до пълното поемане на водата. Прибавят се стафидите, които предварително са накиснати в топла вода за 30 мин. Посолява се с черен пипер и сол.
Разбърква се много добре. Прибавят се нарязаните на дребно дреболии. Разбърква се много добре и се сваля от огъня. Оставя се да се охлади.
Пуйката се слага в тавата, в която ще се пече и се напълва с плънката и се зашива.
Киселото зеле се нарязва на ситно и се нарежда около пуйката. Пуйката и зелето се поръсват с червен пипер.
Пуйката се намазва с твърдо масло. Зелето се залива с олио и вода.
Тавата се завива с фолио и се пече 3 часа под фолио на 180 градуса, след което фолиото се премахва и пуйката се пече 1 час без фолио на 180 градуса.
Ретро пълнената пуйка с праз и стафиди от 1927 г е готова.
Коментари