Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пуешко месо»Печена пуйка»Ретро пълнена пуйка с праз и стафиди от 1927 г

Ретро пълнена пуйка с праз и стафиди от 1927 г

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Ретро пълнена пуйка с праз и стафиди от 1927 г
Снимка: Мария Божилова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
480 мин.
Общо
600 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • пуйка - 3 кг с дреболии
  • праз - 2 бр. стръка
  • ориз - 300 г
  • стафиди - 100 г
  • кисело зеле - 1 голяма
  • червен пипер
  • червен пипер
  • масло - 100 г
  • олио
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуйката се почиства и измива много добре. Намазва се отвътре с олио и се оставя за 30 Мин. на хладно.

Дреболиите се измиват много добре и се сваряват до пълното сваряване. Нарязват се на ситно.

Празът се почиства и измива много добре. Нарязва се на ситно. Оризът се почиства и измива до бистра вода. Празът се почистват изсипва в сгорещеното олио.

Разбърква се 5 мин. след което се прибавя оризът. Разбърква се 5 мин., след което се прибавя 1 ч.ч. топла вода.

Продължава да се бърка до пълното поемане на водата. Прибавят се стафидите, които предварително са накиснати в топла вода за 30 мин. Посолява се с черен пипер и сол.

Разбърква се много добре. Прибавят се нарязаните на дребно дреболии. Разбърква се много добре и се сваля от огъня. Оставя се да се охлади.

Пуйката се слага в тавата, в която ще се пече и се напълва с плънката и се зашива.

Киселото зеле се нарязва на ситно и се нарежда около пуйката. Пуйката и зелето се поръсват с червен пипер.

Пуйката се намазва с твърдо масло. Зелето се залива с олио и вода.

Тавата се завива с фолио и се пече 3 часа под фолио на 180 градуса, след което фолиото се премахва и пуйката се пече 1 час без фолио на 180 градуса.

Ретро пълнената пуйка с праз и стафиди от 1927 г е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Ретро Пуйката стана фантастична!
25.12.2023 16:15
1
1
Покажи всички подкоментари