Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична питка с паричка

Празнична питка с паричка

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Автор
2k12k7k11k13
Празнична питка с паричка
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 4
29/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Какво е празник без една голяма питка с паричка - тя носи духа на семейния уют, който събира всички около трапезата"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1 кг
  • мляко - 250 мл прясно
  • вода - 300 мл
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 1 бр.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • семена - сусам за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа си поставяме маята с малко 100 мл вода и добавяме захарта.

В друга купа си счукваме яйцата, но от тях си оставяме малко за намазване.

След като сме отделили малко от яйцата, към тях прибавяме топлото млякото, солта и олиото и вече разтворената мая.

Винаги си пресяваме брашното каквото и да правим.

Оформяме си кладенче и изливаме сместа малко по малко в кладенчето.

Оформя се лепкаво тесто, което месим в съда, докато се оформи на топка, а след това местим на плота и продължаваме месенето, докато тестото стане меко и не лепне и по ръцете.

Поставяме го в тава, набрашнена, покриваме го с фолио и оставяме да втаса.

Когато е готово, от тестото отделяме топка за вътрешността на питката, а останалото го разточваме на по-дебела кора и намазваме с мазнина.

От едната страна правим по дължината разрези, а другата оставяме така.

Завиваме на руло, като започнем от чистата, ненарязана част и завиваме към нарязаната.

Паричката поставяме някъде при навиването, така че да не се вижда.

Слагаме рулото в тава, която предварително сме намазнили.

Оформяме си розичка, която слагаме в центъра.

Оставяме питката да втаса, докато удвои обема си.

След това намазваме с яйце, което сме отделили, и поръсваме със сусам по желание.

Поставяме във фурната и печем на 180 градуса.

Печем за около 45 минути.

Оставяме празничната питка с паричка да изстине върху решетка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: