Начин на приготвяне
Маята се смесва със захарта и солта, наливат се водата, прясното и кисело мляко, яйца без един жълтък, който си запазваме за намазване на питката, добавя се и олиото.
Постепенно се сипва брашното, предварително смесено с бакпулвера.
Омесва се меко тесто от всички продукти и се оставя да втаса за 20 минути.
Втасалото тесто се разделя на четири парчета, които се омесват допълнително.
Всяко парче се разточва на тънка питка. Трите малки питки се слагат една върху друга в тавата, като между всяка се намазва с масло и сирене. След това се разрязва тестото на 8 парчета като торта и всяко парче се завива.
Така образува венец и остава центърът на тавата празен. Четвъртата питка се разстила на плота и се намазва с масло и след това се поръсва с останалото сирене.
Завива се на руло и се реже на охлювчета. Тези охлювчета се подреждат в в центъра на тавата.
Питката се покрива с влажна кърпа и се оставя да втаса за поне 1 час. След това се намазва с жълтък и се оставя да втаса отново.
Питата се поставя в предварително загрята до температура 175 градуса фурна и се пече до готовност.
Като се извади, болярска питка със сирене и масло се напръсква с вода и се завива с кърпа