Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Кашкавален тутманик

Кашкавален тутманик

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Автор
2k12k7k11k13
Кашкавален тутманик
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 3
07/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
5
"За да е малко по-специален и много по-вкусен, правим не какъв да е, а кашкавален тутманик"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • масло - 125 г разтопено
  • олио - 100 мл
  • мая - 1 кубче
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1.5 ч.л.
  • кисело мляко - 300 гр
  • прясно мляко - 200 мл
  • сирене - 600 гр за плънката
  • кашкавал - 400 гр за плънката
  • брашно - около 1, 5 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа поставяме маята, добавяме захарта, хладката вода и 1 с.л брашно. Разбъркваме до получаване на гъста каша, след което оставяме да шупне.

В друга купа счукваме 2 цели яйцата и белтъците от другите 4 яйца, прибавяме захарта, солта, млякото, разтопеното масло и олиото. Разбъркваме добре и тях

Към тази смес добавяме и активираната мая и отново объркваме.

Накрая добавяме постепенно и брашното, докато се получи меко тесто.

Разделяме на четири части и оставяме да втаса на топло. Всяка част разтегляме на ръка до получаване на тънка кора.

Когато оформим кората, поръсваме с плънката от кашкавал и сирене, и навиваме на руло.

Вземаме си тавичка с хартия за печене и поставяме рулото. Така оформяме и останалите 3 топки.

Оставяме да втаса повторно и след това поставяме в печката. Преди печене намазваме с разбития жълтък от другите яйца

Печем тутманика 20 минути в предварително загрята на 150 градуса фурна, след това увеличаваме на 190 градуса .

Вадим и покриваме с кърпа за около 15 минути.

Кашкаваленият тутманик е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: