Начин на приготвяне
Преди да започна с описанието на рецептата, бих искала да уточня нещо важно, относно съдържанието на глутен в лимецовото брашно.
Често то е определяно като безглутеново, но трябва да се знае, че съдържа малки количества от протеина. Въпреки това обаче този глутен в лимеца е от друг характер, не е токсичен и няма общо с нормалния глутен.
При всички положения, страдащите от целиакия трябва да се консултират с лекар специалист или диетолог, преди да консумират хляб от лимец.
След като уточнихме това, ето и начинът как да си направим разкошен хляб изцяло от лимец, без примеси на други брашна.
Той е изключително здравословен и вкусен и ви препоръчвам по- честичко да го включвате във вашето меню, стига режимът ви на хранене да го позволява.
Разтворете си маята и захарта в леко затоплената вода. Разбъркайте добре.
Сипете в купа лимецовото брашно и в средата направете кладенче, в което сипете течността, без да чакате да шупва маята, защото ще оставим лимецовия хляб да си втаса два пъти, след като е замесен.
В кладенчето сипете и олиото, а солта пръснете по краищата.
Омесете гладко тесто за поне 8-10 минути на ръка или 3-4 минути с кухненски робот. В първия случай ще се наложи да си поръсвате по малко брашно, докато спре да лепне, но трябва да внимавате тестото да не стане твърдо.
При месене с машина, не е нужно да добавяте още брашно, освен ако не си се получи прекалено меко тесто.
Когато е готово, оформете на топка и намазнете леко. Сложете в купата, покрийте с прозрачно фолио и оставете за 40 минути да удвои обема си.
Премесете за кратко и дайте форма на вашият хляб - кръгъл или по- издължен.
Направете няколко резки по тестото и поръсете с брашно.
Сложете в набрашнена тавичка с високи стени (при мен е кръгъл хляб в тава с диаметър 22 см).
Покрийте отново, така че фолиото да не опира в тестото, и оставете да втаса повторно за още 50 минути до час или докато удвои обема си.
Печете в загрята на 200 градуса фурна 20 минути, след това намалете на 180 градуса за още 15-20 минути.
Охладете безглутеновия хляб от лимец върху решетка, преди да нарежете на трапезата си.
Добър апетит!
Коментари
Благодаря ви за рецептата
Благодаря ви много за рецептата. Замести всякакъв хляб у дома.