Начин на приготвяне
Натрошете маята в 200 мл топла вода, добавете захарта и 2-3 лъжици брашно, оставете да бухне.
В средата на брашното оформете кладенче и сипете вътре активираната мая, кисело мляко, олио и сол.
Замесете меко тесто и го намажете с олио, приберете в найлоново пликче и сложете в хладилник до сутринта. Разделете готовото тесто на две, за да се получат две пидета.
Ако ще приготвяте две пидета, трябва да увеличите продуктите за плънката, защото посочената е само за 1 брой. Загрейте олио и запържете наситнения лук и лентите бекон до омекване на лука.
Бланширайте лапада във вряща подсолена вода, след което го отцедете добре. Нарежете и го добавете да се задуши с бекона и лука.
Прибавете и натрошеното сирене, както и 1 голямо сурово яйце.
Сипете получената плънка в средата на тестото и подгънете краищата на две по 1 см, оформете пиде. Полученото ръбче намажете с разбит с лъжица олио жълтък, поръсете със семена.
Печете пидето в загрята на 180 градуса фурна за 30-тина минути. Охладете леко върху решетка и поднесете.
Пидето с бекон, сирене и лапад е много вкусно.
Коментари