Начин на приготвяне
Почистете хубаво скумрията и я измийте под течаща вода. Отцедете рибата и я нарежете на порции.
Поръсете рибата със сол и оставете да престои така 10-15 минути.
Почистете праза и го нарежете на едро. Задушете го за кратко в загрятото олио. Добавете нарязаното кисело зеле и настъргания морков, бъркайте до омекването им.
След като се задушат, прибавете измития ориз. Щом той стане стъклен, овкусете сместа със сол и пипер.
Налейте около 2 чашки вода и бъркайте до усвояването на течността. Прехвърлете всичко в намазнена тава и направете гнезда, в които се слагат парчетата скумрия.
Полейте с малко мазнина и налейте още чашка вода. Печете вкусния рибник в загрята на 180 градуса фурна около 30-40 минути.
Рибникът с ориз и скумрия е готов.