Фунийките с крем на мама

Ivana GeorgievaIvana Georgieva
Помощник Готвач
6432297
Фунийките с крем на мама
Снимка: Ivana Georgieva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
20
"Чудните фунийки на мама приготвяме с голяма радост"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйце - 1 бр.
  • кисело мляко - 400 г
  • захар - 1 ч.ч
  • ванилия - 1 бр
  • олио - 1 ч.ч
  • бакпулвер - 1 бр.
  • сол - 1 щипка
  • брашно - колкото поеме
  • За крема
  • прясно мляко - 500 мл
  • жълтъци - 3 бр.
  • пшенично нишесте - 50 г
  • ванилия - 1 бр.
  • захар - на вкус за подслаждане на млякото
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвянето на тестото, смесваме всички изброени продукти. Разделяме го на 2 топки и го оставяте да почине за около 15 минути.

Едната топка се разточва на тънка кора и от нея се изрязват ленти с широчина около 1.5 сантиметра.

С лентите от тесто увивате формите за фунийки, като започвате отдолу нагоре, като се застъпва тестото, за да не се отвори при печенето, отгоре се оставя съвсем малко празно място, за да може след като се опекат фунийките, да се издърпа. Така правите с всичкото тесто.

Печете в предварително загрята фурна на 180°C до порозовяване. След като се опекат, се оставят да изстинат.

През това време си приготвяте кремът за фунийките. Млякото със захарта и ванилията се слагат на котлона. Нишестето се разтваря предварително отделени 100 мл от млякото.

Жълтъците се разбиват и се прибавят към разтвореното нишесте и после всичко се прибавя към сместа на котлона.

Бъркате непрекъснато на бавен огън, докато се сгъсти. Готовият крем махате от котлона и го оставяте да се охлади.

Фунийките пълните с крема и пожелание може да поръсите със смлени орехи или кокосови стърготини.

Като ги напълните, се оставят прави във висок съд, за да може кремът да стегне и да не се разтече.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: