Ливански плосък хляб с коричка от билки (Mankoush)

24/01/2021
"Разкошен ливански хляб, който си хапваме дори без основно, а за коричката от билки просто нямаме думи"
Приготвяне20 мин.
Готвене25 мин.
Общо45 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
29 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 623
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена29

Необходими Съставки

  • брашно - 320 г
  • мая - 12 г жива или 5 г суха
  • вода - 200 мл
  • зехтин - 85 мл. + за намазняване на ръцете и тавата
  • сол - 1 ч.л.
  • подправка - 4 ч.л. Затар
  • белтъци - 1 с.л. разбит
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Маята се разтваря в леко затоплената вода и оставя за 5 минути - не е нужно да шупва, а само е достатъчно да се образуват мехурчета на повърхността, което е индикация, че започва да се активира.

2. Към течността се сипва брашното, 55 мл. от зехтина и се разбива с миксер с приставки за тесто, тъй като е меко и лепкаво и не се меси на ръка.

Добавя се сол и отново се премесва с миксера за кратко. Оставя се тестото да втаса за 30 минути или докато удвои обема си.

3. Тавичка с размери 26/30 см. се намазнява обилно със зехтин. Втасалото тесто се сипва в нея и с намазнени длани се разстила на равен пласт. Оставя се за още 30 минути.

4. От останалите 30 мл. зехтин, белтъка и 4 ч.л. микс от подправки (наречени затар) се прави гъста ароматна паста, с която се маже повърхността на плоския хляб.

Това се прави с кухненска четка, без да се притиска.

5. Арабският хляб се пече 20-25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Сервира се още топъл и нарязан на квадратчета.

Добър апетит с ливанския плосък хляб с коричка от билки (Mankoush)!

*Затар можете да си проготвите сами като смесите мащерка, риган, чубрица, сумак, сол и сусам. Намачкват се леко в хаванче със зехтин, за да отпуснат подправките своите аромати и да се смесят добре.

Рейтинг

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар