Мъжка Мусака

ЕвгениЕвгени
Новак
111
Мъжка Мусака6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • кайма - 600 г смес
  • лук - 1 глава
  • домати - 250 г пасирани (може и от консерва)
  • олио - 5 с.л.
  • сол - 1 или 2 ч.л.
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • чубрица - 2 ч.л.
  • За заливката
  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 3 бр.
  • олио - 6 с.л.
  • брашно - 3 с.л. (равни)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се белят и нарязват на кубчета. Прибавят се 4-5 с.л. от пасираните домати, 2 с.л. олио, посоляват се и се разбъркват добре. След това се запичат за 15 мин. на 180°С.

Лукът се нарязва на дребно и се запържва в загрят тиган с 4-5 с.л. олио. След 1-2 мин към лука се добавя и каймата, пържи се на умерен огън, докато стане на трохи за около 5-6 мин. След това се добавят доматите и подправките - червеният и черният пипер, чубрицата и солта.

Картофите се изваждат от фурната, добавя се каймата, разбърква се добре и се добавя една водна чаша - 250 мл вода. Мусаката се слага във фурната и се пече на 180°С за 30-40 мин.

За заливката:

В малък тиган или тенджерка се загряват 6 с.л. олио и се запържват 3 с.л. брашно. Добавя се и прясното мляко при непрестанно бъркане до сгъстяване.

В друг съд се разбиват 3 яйца и се добавя на тънка струя млечната смес, като не спира да се бърка.

Тогава вече запечената мусака се залива и се запича за още 15-20 мин до готовност.

След изваждане се оставя за 10-15 мин, преди да се поднесе.

Тази мъжка мусака може да се сервира с кисело мляко по желание. Или с таратор. Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
С по-малко олио , пак става,
Аз не слагам домати ,но въпрос на вкус
20.09.2022 07:53
Alex
Alex
Класика!
20.08.2022 20:32
cookiess3
cookiess3
Сложих доста по-малко олио (за заливката даже не ползвах) и пропуснах доматите. Пак стана вкусно!
11.03.2021 12:45