Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с точени кори

Баклава с точени кори

ИсиИси
Помощник Готвач
1801k1481k1
Баклава с точени кори
Снимка: Иси
1 / 3
07/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8-10
"Най-хубавата домашна баклава се прави с домашни точени кори - имате рецепта и за двете"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 7 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ½ ч.ч.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • оцет - 2 с.л.
  • масло - 250 г
  • За сиропа
  • захар - 5 ч.ч.
  • вода - 5 ч.ч.
  • За поръсване
  • орехи
  • За разточване
  • царевично нишесте - 2 пак.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа счупете яйцата, добавете олиото и водата. Смесете бакпулвера с оцета в отделна чиния, добавете и нея към яйчената смес. Разбъркайте хубаво докато се смесят съставките.

Започвайте да месите като по малко добавяте брашното, месете колкото се може повече - трябва да получите не много меко и незалепващо тесто. Може да добавите по малко брашно докато спре да лепне по ръцете (но не прекалявайте с брашното).

Готовото тесто разделете на 13 равни части и ги оформете на топки. Наредете ги на плота или на масата, покрийте ги с кърпа и ги оставете така за 1 час. През това време направете сиропа за баклавата.

Сложете захарта и водата на котлона за 30 мин. Готовия сироп го дръпнете и оставете да изстине. Започваме с точенето на корите. За целта поръсете под и над топката с нишесте и започнете да точите кората с тънка точилка. Трябва да бъде много тънко точена кората.

Готовата кора поръсете с орехи, навийте полекичка кората отново на точилката и от двата края я присъединете към средата и извадете точилката. И така с останалите кори по същия начин.

Готовите баклави се редят в тава, може да ги нарежете преди да ги залеете с масло или след изпичането - няма значение, изцяло по ваше желание е.

Разтопете маслото с 2 с.л. олио и залейте баклавичките равномерно навсякъде.

Печете в предварително загрята фурна на 100 градуса без вентилация.

Когато почнат леко да порозовеят можете да я усилите на 150 градуса, печете до готовност. Извадете готовите баклавички и ги залейте веднага със студения сироп. Оставете ги да изстинат.

Баклавата с точени кори е чудна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: