Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Маслена питка със семена

Маслена питка със семена

Златина ЖелязковаЗлатина Желязкова
Помощник Готвач
768045985261
Маслена питка със семена
Снимка: Златина Желязкова
1 / 7
09/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Много пухкава маслена питка със семена - след нея няма да погледнете към друга рецепта"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 700 г (може да поеме и повече)
  • кисело мляко - 100 г
  • вода - 100 или 150 мл
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 1/2 кубче
  • олио - 3 с.л.
  • масло - 100 г
  • За намазване
  • яйца - 1 жълтък
  • олио - 1 с.л.
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря с малко топла вода и захарта.

Брашното се пресява и се прави кладенче. Изсипват се по средата яйцето, маята, солта, киселото мляко и олиото. Разбъркват се и се получава гладка каша. Постепенно се добавя водата и се замесва тесто.

Полученото тесто се поставя в купа и се изчаква да удвои обема си.

Когато е втасало, се разточва на набрашнена повърхност. Намазва се обилно с масло и се нарязва на ленти.

Завива се като руло и се поставя в съд с хартия за печене.

Изчаква се отново да удвои обема си.

Получената питка се намазва с разбития жълтък с олио и се поръсва със семена.

Пече се погачата на предварително загрята фурна на 180°C за 30-40 минути.

Получава се мека и вкусна маслена питка със семена!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: