Начин на приготвяне
Предлагам ви една от най-големите класики в приготвянето на патица - традиционна рецепта за фестивала на патицата в Италия. Лесна рецепта за приготвяне. При готвенето ароматът на билките овкусява неустоимо нашата патица .
Приготвям я с чесън, розмарин, сол и черен пипер. Оставям да си почине през нощта, след което увивам в филийки бекон, отвътре и понякога отвън. Дори съм приготвяла само с бекон във вътрешността без никакви овкусители.
След това отива във фурната и за да стане крехка, я увивам в алуминиево фолио, така че да не стане прекалено суха.
След като почистите патицата, изгорете останалите пухчетата! Натъркайте патицата отвътре и отвън със солта, черния пипер и розмарина.
Навлажнете вътрешността със струйка зехтин или масло, след което подредете в отвора филийки бекон, розмарин, салвия, мащерка, чесън (скилидки), за да се свържат с аромата на билките.
Затворете патицата, като я зашиете с игла и конец и я поставете във вече намазана със свинска мас правоъгълна тава. Върху нея се излива масло и се поставя в предварително загрята фурна на 180-200°C, като от време на време се намокря с вино.
Завийте тавата с пълнената патица с алуминиевото фолио. По средата на готвенето (около 45 минути) добавете картофите и морковите. След около час и половина сервирайте гореща вече готовата патица на фурна.
Добра вариация е да добавите галета, разбити яйца и нарязан пресен магданоз към пълнежа за печена патица с бекон и билки.