Начин на приготвяне
Натуралният квас се захранва преди да се започне със замесването на хляба. Оставя се да шупне за 2-3 часа.
От 100-те грама киноа се отделят 3-4 супени лъжици и се сваряват за 10-12 минути. Останалото количество от зрънцата се смилат на брашно.
В купа се пресяват двата вида брашно - от киноа и пшенично. Смесват се със солта и се прави кладенче, в което се сипва водата, лъжица олио и натуралния квас.
Замесва се тесто, като ръцете се намазняват с останалото олио, за да не лепне в началото. След 10-15 минути месене би трябвало да се постигне гладкост и еластичност, но колкото повече месите тестото с квас, толкова по-добре. Поръсва се и брашенце, ако е нужно.
Готовото тесто се оставя да втасва 8-9 часа, като най-добре да се замеси вечерта и да втасва цяла нощ. Помещението не трябва да е много топло и купата се покрива с кърпа или фолио.
На другата сутрин тестото с квас трябва да е бухнало добре и даже увеличило почти три пъти обема си. Премесва се отново със сварените зрънца киноа и се оформя на топка. По желание се правят разрези по повърхността с остър нож и се поръсва с брашно.
Оформеният хляб се слага в тавичка и се оставя да втаса и увеличи обема си този път за 2-3 часа, взависимост от силата на домашния квас.
Пече се в предварително загрята фурна, първоначално на 200 градуса 15 минути, после температурата се намаля до 180 градуса за още около 30 минути.
Хлябът е готов, когато при почукване по коричката издава звук на кухо.
Изпеченият домашен хляб с квас и киноа се оставя да изстине напълно върху решетка и тогава се нарязва на филийки.
Няма нищо по-хубаво от истински хляб с натурален домашен квас!