Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Печено пиле»Сочно печено пиле с гъбен сос

Сочно печено пиле с гъбен сос

Ася ЗаевскаАся Заевска
Готвач
3412k6701
Сочно печено пиле с гъбен сос
Снимка: Ася Заевска
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
115 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр.
  • масло - 6 с.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • портокали - 1/2 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • розмарин
  • червено вино - 100 мл.
  • вода - 50 мл.
  • За соса
  • печурки - 300 г
  • масло - 3 с.л.
  • копър - 1/2 връзка
  • прясно мляко - около 100 мл.
  • брашно - 1 с.л. (равна)
  • сол
  • индийско орехче
  • чесън - 2 скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете пилето. С пръсти внимателно отделете кожата от месото, без да я разкъсвате. В получения джоб пъхнете на части маслото и го разнесете по цялото пиле. Прехвърлете в тава и поръсете със зехтина и подправките. Натрийте пилето, така че цялото да е добре овкусено.

Пъхнете портокала в него. Добавете в тавата за печене виното и водата. Покрийте с алуминиево фолио и печете 1 час на 200°. Махнете фолиото и допечете за още 35-40 мин. (обливайте пилето със соковете, отделени в тавата).

За соса с гъби нарежете печурките на 4 и наситнете чесъна. Задушете ги в маслото за 1-2 мин. Овкусете със сухите подправки и добавете брашното.

Запържете за 20-на сек. и започнете да добавяте млякото (на тънка струя и при непрекъснато разбъркване). Щом получите желаната от вас гъстота, прибавете наситнения копър и снемете от огъня.

Поднесете сочното пиле с гъбен сос и резен лимон.

Не забравяйте да сервирате и богата салата към Сочно печено пиле с гъбен сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: