Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Суши»Вегетариански кимбап Сърце

Вегетариански кимбап Сърце

Вегетариански кимбап Сърце
Снимка: Илиана Първанова
1 / 6
16/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5
"Поднесете този вегетариански кимбап във формата на сърце на любимия човек с повод или без - със сигурност ще остане очарован както от вкуса, така и от самата изненада"

Необходими Продукти

  • ориз за суши - 1 и ½ ч.ч. предварително сварен
  • кори нори - 1 лист водорасли
  • моркови - 1 бр. средно голям
  • яйца - 1 бр., домашно
  • спанак - 6 - 7 свежи листа, без дръжките
  • сок от червено цвекло - 2 с.л.
  • сусамово масло - 1 ч.л.
  • черен пипер - 2 щипки млян, на вкус
  • хималайска сол - 1/3 ч.л., на вкус
  • оцет балсамико - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Постиламе си бамбуковата рогозка, специална за навиването на кимбап (суши). Отгоре поставяме 1 лист водорасли – кори Нори, разрязан на две по дължина, и едната половина - на още две равни части, но срязани по широчина.

Подготвяме заготовките, като разделяме ориза на 2 части: в първата купичка - предварително сварен ориз за суши допълнително овкусен с щипка хималайска сол, млян черен пипер и сусамово масло, а във втората купичка – от сварения ориз, естествено оцветен в розово цикламено - разбъркан със сока от рендосано червено цвекло и подправен със сусамово масло, хималайска сол и оцет Балсамико.

Отделно в купичка разбъркваме яйцето с щипка хималайска сол и го изпържваме като малка палачинка в керамичен тиган с незалепващо покритие. След това я нарязваме на дълги лентички.

В малка тенджерка в малко подсолена водичка сваряваме моркова, който преди това сме нарязали на дълги фини пръчици – дебели 5 х 5 мм. Малко преди да е омекнал, пускаме в горещата вода измити спаначените листа – цели.

Върху двете малки квадратни части кори Нори разстиламе тънък пласт цикламен ориз, като в горния и долния край си оставяме ленти без ориз. Подреждаме върху всяка част посредата 3-4 яйчени лентички, 2-3 морковени пръчици и 3 листа спанак. Постиламе найлон или стреч фолио върху рогозката, завиваме рулцата и след като затворим кръга, притискаме в единия край по дължина, така че да се получи формата на капка. 2 капковидни рулца, които като съберем, получаваме сърцевидна форма на нашето суши.

Върху втората половина лист разстиламе равномерно оризов пласт, като в горния край си оставяме 2-3 см без ориз, за по-стабилно залепване при завършека.

Подреждаме по средата върху ориза сърцето от 2 капковидни рулца, допълваме малко ориз в свивката на сърцето и завиваме рулото с помощта на рогозката, с равномерно внимателно притискане, така че да се получи кимбап / суши с правилна кръгла форма.

От това руло се получават 5-6 бр. рулца кимбап, затова преди да започнем рязането, мислено разделяме повърхността на 6 равни части.

Използваме остър тънък нож, който преди всяко разрязване измиваме, подсушаваме и леко навлажняваме, за едно гладко и безпроблемно рязане. Движенията трябва да бъдат умерени, внимателни и бързи, тъй като цикламеният ориз може да оцвети белия.

След това с помощта обратната част на ножа оформяме кръга в сърцевидна форма, като в долната част с ръка притискаме завършека на сърчицето.

Поднасяме свежо приготвения вегетариански кимбап Сърце в блюдо / плато за празника на влюбените Св. Валентин или друг специален повод!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: