Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб без допълнително месене

Хляб без допълнително месене

ЦветаЦвета
Новак
136722
Хляб без допълнително месене
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
7
"Пухкав хляб без допълнително месене - може да го хапнете като добавка към основно ястие"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 1 кубче
  • сол - 2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • вода - 300 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се изсипва върху равна повърхност, поръсва се със солта отстрани, прави се кладенче по средата, в което се слагат маята, захарта, оцетът и олиото.

Наливат се 100 мл топла вода и се разбърква с ръка. Постепенно се долива и останалата вода и се меси енергично.

Трябва да се получи меко и нелепкаво тесто за хляб - ако лепне, се доомесва с малко олио. Покрива се с прозрачно фолио и хавлия, оставя се да втаса 1 час на топло.

По желание, домашният хляб се оформя на малки топки и се пече в кръгла тава на 200 градуса за 30 мин.

След като се опече, икономичният хляб се поръсва с малко вода и се покрива с кърпа за 10 мин.

Чудесен хляб без допълнително месене, който може да поднесете заедно с ястието за обяд или вечеря!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Хлебчето е хубаво, но бих искала да спомена, че за 300 мл. вода 1 кг. брашно е твърде много и аз сложих само 500 грама, което си беше достатъчно..
Може би е станала техническа грешка в писането на продуктите, не знам.
Все пак, благодаря за рецептата.
04.03.2021 14:15
1
1
Покажи всички подкоментари