Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхнии»Ориз Калдосо с артишок

Ориз Калдосо с артишок

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ориз Калдосо с артишок
Снимка: Yordanka Kovacheva
5 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Яхнията ориз Калдосо по испанска рецепта има различни вариации за приготвяне, но ние ви предлагаме да опитате тази с артишок"

Необходими Продукти

  • артишок - 4 бр.
  • ориз - 200 г Бомба
  • зехтин - 100 мл.
  • вода - 1.1 л
  • лук - 70 г (1/4 голяма глава)
  • чесън - 2 скилидки
  • целина - 1 стрък
  • чушки - 1 бр. зелена
  • листа от цвекло - 40 г или спанак
  • моркови - 1 бр. (50 г на почистен)
  • доматено пюре - 80 г от пресни смлени домати или консерва
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • шафран - 1 щипка власинки
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Класическо ястие от испанската кухня и най- вече обастите по средиземноморието. Ориз Калдосо е яхния, приготвяна предимно с морски дарове, но има и варианти със само зеленчуци или пък с дивечово месо като патешко или пъдпъдък.

В тази рецепта правим ориза със зеленчуци и наблягаме на артишока, който е много обичан и използван в испанската кухня под всякакви форми и за множество ястия.

Първо си го почистваме от външните листа, сваляме няколко пласта от тях, без да ги жалим, защото са твърди и не се консумират. Оставяме крехката сърцевина и отрязваме върха (той също е твърд и жилав). Ако артишокът е с дръжчица, не я премахваме, а оставяме на съцветието и само я обелваме от външния слой.

Режем всяка сърцевина на четвъртинки и потапяме в студена вода с изстискан в нея сок от лимон, така зеленчукът няма да потъмнее.

Подготвяме си останалите зеленчуци - обелваме и накълцваме лука и чесъна на ситно.

Моркова може да настържем или нарежем на малки кубчета, чушката, целината и зелените листа от манголд или спанак също наситняваме. По желание си добавяме и друг зеленчук с какъвто разполагаме - например около 50 г тиквичка, зелен фасул или патладжан (задължително обелени и наситнени).

В дълбок съд, на испански наречен Калдеро, но може да се използва тиган тип Уок или тенджерка, се загрява зехтинът. В него се пържат всички зеленчуци без лука и чесъна за 10 минути на умерен огън.

Слагат се и лука и чесъна и се готви още 10 минути, след което се добавят доматеното пюре, червеният пипер, шафранът и солта.

Налива се водата и в нея се пускат и четвъртинките артишок.

Вари се 20 минути, сипва се и оризът и се оставя да къкри 13 минути, не повече.

Целта е да има чорбичка, а оризът да е ал денте, тъй като после престоява 5-10 минути и си поема още.

Ястието се сервира веднага след като почине за тези минутки, защото престои ли, ще поеме течността и няма да е Калдосо.

Оризът Калдосо с артишок е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: