Начин на приготвяне
Класическо ястие от испанската кухня и най- вече обастите по средиземноморието. Ориз Калдосо е яхния, приготвяна предимно с морски дарове, но има и варианти със само зеленчуци или пък с дивечово месо като патешко или пъдпъдък.
В тази рецепта правим ориза със зеленчуци и наблягаме на артишока, който е много обичан и използван в испанската кухня под всякакви форми и за множество ястия.
Първо си го почистваме от външните листа, сваляме няколко пласта от тях, без да ги жалим, защото са твърди и не се консумират. Оставяме крехката сърцевина и отрязваме върха (той също е твърд и жилав). Ако артишокът е с дръжчица, не я премахваме, а оставяме на съцветието и само я обелваме от външния слой.
Режем всяка сърцевина на четвъртинки и потапяме в студена вода с изстискан в нея сок от лимон, така зеленчукът няма да потъмнее.
Подготвяме си останалите зеленчуци - обелваме и накълцваме лука и чесъна на ситно.
Моркова може да настържем или нарежем на малки кубчета, чушката, целината и зелените листа от манголд или спанак също наситняваме. По желание си добавяме и друг зеленчук с какъвто разполагаме - например около 50 г тиквичка, зелен фасул или патладжан (задължително обелени и наситнени).
В дълбок съд, на испански наречен Калдеро, но може да се използва тиган тип Уок или тенджерка, се загрява зехтинът. В него се пържат всички зеленчуци без лука и чесъна за 10 минути на умерен огън.
Слагат се и лука и чесъна и се готви още 10 минути, след което се добавят доматеното пюре, червеният пипер, шафранът и солта.
Налива се водата и в нея се пускат и четвъртинките артишок.
Вари се 20 минути, сипва се и оризът и се оставя да къкри 13 минути, не повече.
Целта е да има чорбичка, а оризът да е ал денте, тъй като после престоява 5-10 минути и си поема още.
Ястието се сервира веднага след като почине за тези минутки, защото престои ли, ще поеме течността и няма да е Калдосо.
Оризът Калдосо с артишок е много вкусен.