Начин на приготвяне
Разтваряме маята в хладкото прясно мляко и захарта. Оставаме на страна да се активира. Разбиваме яйцето и 1 жълтък (белтъка оставаме за намазване) .
Прибавяме към активиралата мая. Добавяме и маслото разтопено, но не горещо. Сипваме по малко от брашното и бъркаме с лъжица.
Като стане гъсто тесто, започваме да месим с ръце. Прехвърляме на набрашнен плот и доомесваме.
За по еластично тесто и да се образуват конците удряме тестото в плота -30-40 пъти.
Поставяме омесеното тесто в купа, намазнена, и завиваме със стреч фолио. Оставаме тестото да втаса. Времето зависи от топлината в стаята.
Така че е хубаво да е топло в стаята. Втасалото тесто изваждаме и разделяме на 4 еднакви части. От трите оформяме три фитила и оплитаме плитка, като за козунак.
Постиламе продълговата форма за печене с хартия и поставяме плитката. Останалата 4 част разделяме на 3 еднакви части. Правим фитили и плетем втората плитка по-къса от първата.
Намазваме първата плитка с разбития белтък и поставяме втората плитка отгоре. Мажем и нея с белтъка.
Оставаме домашния хляб 20 мин да втаса.
Загряваме фурната на 180°C и слагаме хляба да се пече.
Като придобие хубава златиста коричка, изваждаме и охлаждаме върху решетка.
Пухкавият хляб на конци е готов.