Начин на приготвяне
Това е една класическа рецепта в италианската кухня. Непогрешим италиански вкус, поднасян във всеки дом.
Тази версия е по-богата от класическия римски артишок, разликата е в плънката от галета, чесън и магданоз и гарантирано ще ви представи страхотно на вечери и партита.
Метод: Накиснете артишока в студена вода за около час, след това изплакнете внимателно под течаща вода, отваряйки го като цвете, колкото е възможно повече, но без да чупите венчелистчетата. Оставете ги да се отцедят с главата надолу и междувременно препечете галетата в тиган.
Веднага след като галетата се препекат с кехлибарен цвят, дръпнете от котлона, добавете ситно нарязания чесън, настъргания пармезан, щипка сол и черен пипер (магданоз, ако искате).
Щедро напълнете с помощта на лъжица всички възможни места между листенцата на артишока.
Поставете ги всички в перфорирания съд на тенджерата на пара или друг уред на пара и полейте струйка зехтин върху всички глави артишок.
След това гответе на слаб огън на пара.
Веднага щом забележите, че артишокът е видимо по-тъмен, много лъскав от парата, нежен и мек и тогава е готов бъде хапван с наслада!
Пълненият артишок с пармезан и галета е готов.