Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Консервиран маринован артишок

Консервиран маринован артишок

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Консервиран маринован артишок
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
1
"Ако искате да не изхвърляте останалия артишок, а да го съхраните, това е идеалната рецепта за консервиран маринован артишок"

Необходими Продукти

  • артишок - 12 бр. пресен
  • оцет - 750 мл. бял, винен
  • бяло вино - 250 мл.
  • сол - 1 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • дафинов лист - 2 бр.
  • розмарин - 1 щипка, сушен
  • магданоз - 1 с.л. сушен
  • черен пипер - 10 зърна
  • зехтин - 80 мл. + за допълване на буркана
  • лимонов сок - от 1/2 цитрус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Количеството продукти е за един буркан от 500 мл.

За повече буркани консервиран маринован артишок си умножете по 2, 3 или повече грамажите, в зависимост от броя буркани, които искате да направите.

Маринованият артишок става подобен на този от консервите, които можем да закупим, но е много по-вкусен, натурален и сме сигурни, че няма в него изкуствени консерванти.

Почистете артишоците от няколко пласта твърди листа, докато стигнете до много крехката сърцевина с по-нежно зелен цвят. Отрежете 2 см. от върха.

Сложете ги в студена вода с изстискан лимонов сок в нея, за да не потъмняват.

Загрейте оцета и виното, докато кипнат. В тази течност попарете за 5 минути артишоците, нарязани на половинки надлъжно.

Извадете ги с решетъчна лъжица и подредете върху кухненска чиста и суха кърпа, за да се поеме влагата от тях.

В купичка смесете зехтина (80 мл.) с магданоза, розмарина, 4 от зърната черен пипер, скълцаните на ситно скилидки чесън и дафиновите листа. Хубаво разбъркайте маринатата.

Всяка половинка сърцевина от артишок срежете още веднъж надлъжно, за да се получат четвъртинки.

В стерилизиран буркан от 500 мл. вместимост, сипете на дъното фин слой зехтин. Подредете плътно парчетата артишок, но все пак не притискайте силно. Отгоре разпределете другия зехтин, смесен преди това с подправките и долейте с още зехтин до горе.

Може да се използва и олио, но се отразява на вкуса на консервите.

Уверете се, че няма празни пролуки между артишока, където не е проникнала мазнината, а ако има разтърсете леко буркана, за да се изпълни всяка кухина.

Завийте стъкления буркан (или буркани) с фин плат или марля и подредете в тенджера под налягане. Покрийте с вода и варете 25 минути, смятано от момента на достигане на налягане.

Оставете буркана(ите) напълно да изстинат в тенджерата.

Използвайте консервирания маринован артишок за любими салати, сандвичи, гарнитури към риба и месо, за паста или като разкошно мезе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: