Начин на приготвяне
Започнете приготвянето на чудесните милинки, като разтворите маята с две-три супени лъжици топла (около 37-38 градуса) вода. Добавете шипка захар, разбъркайте и оставете настрани.
Пресейте брашното в тава и в средата му направете кладенче. В него изсипете шупналата мая, яйцата, водата, захарта и солта.
Започнете да размесвате до получаване на меко тесто за милинки. Разделете тестото на 4 равни части, като всяка отделна накъсвайте и направете по 10 топчета.
Вземете кръгла тава с диаметър поне 30 см. Намажете дъното ѝ с малко масло и подредете топчетата, като оставяте разстояние между всяко отделно.
Тук има два варианта за продължение. Първо, да оставите тавата в топло помещение за около час да втаса. Второ, да приберете тавата в хладилника за една нощ да втасат.
Преди да изпечете котленските милинки, включете фурната да загрява на 170-180 градуса.
В малка тенджера разтопете маслото, добавете брашното и солта и разбъркайте. С тази смес залейте милинките и сложете в загрятата фурна.
Печете за около 45 минути или до готовност. Готовите милинки изкарайте от фурната, изчакайте минута и поръсете обилно с пудра захар.