Котленски Милинки

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
3733k1k2k4
Котленски Милинки
Снимка: Аника Войт
1 / 3
29/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Чудни милинки, на които всички вкъщи много ще се зарадват на закуска - особено в комбинация с домашно кисело мляко"

Необходими Продукти

  • ЗА ТЕСТОТО
  • брашно - 600 г
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 20 г прясна
  • вода - 250 г хладка
  • ЗА ЗАЛИВКАТА
  • краве масло - 70 г
  • брашно - 2 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете приготвянето на чудесните милинки, като разтворите маята с две-три супени лъжици топла (около 37-38 градуса) вода. Добавете шипка захар, разбъркайте и оставете настрани.

Пресейте брашното в тава и в средата му направете кладенче. В него изсипете шупналата мая, яйцата, водата, захарта и солта.

Започнете да размесвате до получаване на меко тесто за милинки. Разделете тестото на 4 равни части, като всяка отделна накъсвайте и направете по 10 топчета.

Вземете кръгла тава с диаметър поне 30 см. Намажете дъното ѝ с малко масло и подредете топчетата, като оставяте разстояние между всяко отделно.

Тук има два варианта за продължение. Първо, да оставите тавата в топло помещение за около час да втаса. Второ, да приберете тавата в хладилника за една нощ да втасат.

Преди да изпечете котленските милинки, включете фурната да загрява на 170-180 градуса.

В малка тенджера разтопете маслото, добавете брашното и солта и разбъркайте. С тази смес залейте милинките и сложете в загрятата фурна.

Печете за около 45 минути или до готовност. Готовите милинки изкарайте от фурната, изчакайте минута и поръсете обилно с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: