Начин на приготвяне
Измийте сьомгата и я подсушете. Нарежете я с остър нож на тънки филийки.
Сложете в плитка чиния филийките от сьомга.
Разбъркайте в отделна купичка 1 с.л . сол, 1 с.л. захар, 2 с.л. водка и я залейте.
Завийте чинията със сьомга със стреч фолио и я оставете в хладилника за 6-8 часа.
Извадете сьомгата от хладилника и внимателно я изплакнете, поръсете я с черен пипер, разбъркайте.
Вече е маринована и може да я консумирате директно.
Маринованата сьомга може да се добави към различни салати със свежи зеленчуци, към салати с макарони и различни ордьоври.
За да бъде по-лек вкусът ѝ, може да направите, разбира се по ваше желание и не е задължителен, дресинг от:
В бурканче с винтова капачка сложете сол - 1/2 ч.л., захар - ½ ч.л., мед -1 с.л., зехтин - 2 с.л., сока на един лимон и ги разбийте.
Полейте маринованата сьомга и я оставете за още ½ час в хладилника.
Извадете отново сьомгата от хладилника и отцедете сока, той е попил достатъчно в сьомгата и не е необходим повече, ако не ви допада дресингът, не го правете, консумирайте я само поръсена с лимон.
Мариновано филе от сурова сьомга е много вкусно и крехко.
Добър апетит!