Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Задушен заек»Задушен заек със зеленчуци в гювеч

Задушен заек със зеленчуци в гювеч

Задушен заек със зеленчуци в гювеч
Снимка: Гергана Георгиева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
8
"Макар и по-сухо, заешкото месо е сред любимите ни. Хубаво да се задуши за повечко време в гювеча за един още по-добър вкус"

Необходими Продукти

  • заек - 1 бр.
  • картофи - 8 бр.
  • моркови - 3 бр.
  • лук - 2 бр.
  • домати - 2 бр.
  • чушки - 2 бр
  • чесън - 2 скилидки
  • зеленчукови подправки - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 с.л. на зърна
  • чубрица - 1 с.л.
  • дафинов лист - 3 листчета
  • сол - на вкус
  • бяло вино - 100 мл
  • олио - 100 мл
  • масло - 50 г
  • вода - 3 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте заека и го подсушете. Нарежете го на порции.

Нарежете зеленчуците на едри парчета.

Сложете на дъното в глинен гювеч половината от нарязаните зеленчуци, като ги редувате - картофи, моркови, лук, домати, чушки.

Върху тях подредете порциите заешко месо и покрийте с останалите зеленчуци и скилидките чесън, нарязани на дребно.

Поръсете със сухите подправки - зеленчукова подправка, червен и черен пипер, чубрица, дафинов лист и сол на вкус.

Добавете маслото, нарязано на парченца, и налейте олиото и бялото вино.

Залейте продуктите с 3 ч.ч. студена вода и захлупете глинения съд с капака.

Сложете съда в студена фурна и включете на 200°C.

Гответе задушения заек 3 часа, без да отваряте капака на гювеча.

Изключете фурната и оставете ястието да престои около 30 минути, за да спадне температурата.

След това отворете капака и сервирайте задушен заек със зеленчуци в гювеч.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: