Начин на приготвяне
Измийте заека и го подсушете. Нарежете го на порции.
Нарежете зеленчуците на едри парчета.
Сложете на дъното в глинен гювеч половината от нарязаните зеленчуци, като ги редувате - картофи, моркови, лук, домати, чушки.
Върху тях подредете порциите заешко месо и покрийте с останалите зеленчуци и скилидките чесън, нарязани на дребно.
Поръсете със сухите подправки - зеленчукова подправка, червен и черен пипер, чубрица, дафинов лист и сол на вкус.
Добавете маслото, нарязано на парченца, и налейте олиото и бялото вино.
Залейте продуктите с 3 ч.ч. студена вода и захлупете глинения съд с капака.
Сложете съда в студена фурна и включете на 200°C.
Гответе задушения заек 3 часа, без да отваряте капака на гювеча.
Изключете фурната и оставете ястието да престои около 30 минути, за да спадне температурата.
След това отворете капака и сервирайте задушен заек със зеленчуци в гювеч.