Начин на приготвяне
Всички продукти трябва да са на стайна температура!
Затопляме си водата и млякото, в купата или в съда, в който ще месим, си натрошаваме маята, добавяме захарта, добавяме цялото количество затоплено мляко и вода и разбъркваме леко, слагаме към сместа и 1 чаена чаша брашно, солта, разбъркваме и оставяме за около 20 минути да втаса.
След като шупне, слагаме яйцата, като единия жълтък го оставяме за намазване на питката (към жълтъка добавяме малко олио).
Добавяме и олиото и с дървена шпатула почваме да разбъркваме, добавяме постепенно брашното и натрошеното сирене, докато не се получи тесто.
Слагаме тестото на плота или масата и започваме с ръце да месим, добавяме си по малко брашно, до получаването на средно по твърдост тесто.
Познаваме, че тестото е готово, когато по него започнат да се появяват мехурчета.
Оставяме тестото да втаса за около 1 час.
Премесваме леко тестото, оформяме си по избор.
Втасва питката, мажем с жълтък и малко олио (по желание може да поръсим със сусам).
Пека на 180 градуса на горен и долен реотан, когато се запече отгоре слагам фолио и когато вече питката е готова, вадя и мажа с домашно масло!
Пухкавата питка със сирене и масло е чудна!