Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пухкава питка със сирене и масло

Пухкава питка със сирене и масло

Пухкава питка със сирене и масло2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Поглезете семейството си още днес - направете тази толкова вкусна питка и я поднесете към вашето основно ястие"

Необходими Продукти

  • вода - 200 мл топла
  • прясно мляко - 200 мл топло
  • брашно - 1 кг
  • прясна мая - 1 кубче
  • олио - 5 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
  • сирене - 200 г
  • масло - по възможност домашно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти трябва да са на стайна температура!

Затопляме си водата и млякото, в купата или в съда, в който ще месим, си натрошаваме маята, добавяме захарта, добавяме цялото количество затоплено мляко и вода и разбъркваме леко, слагаме към сместа и 1 чаена чаша брашно, солта, разбъркваме и оставяме за около 20 минути да втаса.

След като шупне, слагаме яйцата, като единия жълтък го оставяме за намазване на питката (към жълтъка добавяме малко олио).

Добавяме и олиото и с дървена шпатула почваме да разбъркваме, добавяме постепенно брашното и натрошеното сирене, докато не се получи тесто.

Слагаме тестото на плота или масата и започваме с ръце да месим, добавяме си по малко брашно, до получаването на средно по твърдост тесто.

Познаваме, че тестото е готово, когато по него започнат да се появяват мехурчета.

Оставяме тестото да втаса за около 1 час.

Премесваме леко тестото, оформяме си по избор.

Втасва питката, мажем с жълтък и малко олио (по желание може да поръсим със сусам).

Пека на 180 градуса на горен и долен реотан, когато се запече отгоре слагам фолио и когато вече питката е готова, вадя и мажа с домашно масло!

Пухкавата питка със сирене и масло е чудна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: