Пълнени чушки Долма

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Пълнени чушки Долма
Снимка: Ivelina
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Пълнените чушки и млечното сосче вървят ръка за ръка, затова задължително ги поднесете заедно"

Необходими Продукти

  • кайма - 800 г
  • ориз - 250 г
  • лук - 1 глава, малка до средна
  • домат - 1 бр.
  • долма пипер - 16 бр.
  • сол - 1 с.л.
  • лют червен пипер - 1/2 ч.л. на прах
  • вегета - 2 с.л.
  • слънчогледово олио - 6 с.л.
  • вода - 500 мл за заливане
  • ориз - 1 малка к.ч. за турско кафе
  • заквасена сметана - 2 с.л.
  • сушена мента - 2 ч.л.
  • заливка
  • заквасена сметана - 250 г
  • яйца - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тиган със зехтин запържете ситно нарязания лук (или праз) заедно с каймата, за няколко минути. Можете да комбинирате лук и праз или само лук в сместа.

Добавете стритата лютата чушка, ментата и разбъркайте няколко пъти.

Добавете ориза към сместа и запържете за няколко минути. Дръпнете от котлона и добавете сметаната, като разбъркате хубаво в сместа.

Пригответе чушките, като изрежете капаче на мястото на дръжката и премахнете семената. След като сме почистили чушките, с помощта на нож пробиваме чушките на 3-4 места, така че водата да може да циркулира в тях, за да свари ориза.

Напълнете чушките с предварително приготвената смес и ги поставете в гювеч.

Добавете към тавата или гювеча, останалата смес и водата и 2-3 супени лъжици зехтин.

Печете във фурната при 250°C за около 1 час или докато оризът се свари. След изпичането на пиперките, изсипете водата, към сместа със заквасената сметана и яйцето, които сме смесили предварително в малка касерола.

Разбъркайте предварително яйцето във сметаната и добавете. На слаб огън варете за около 4 минути.

Насладете се на вкусните пълнени чушки!

Сега просто трябва да се насладим на пълнени чушки Долма!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: