Начин на приготвяне
Всички продукти са на стайна температура.
В голяма купа пресях брашното заедно със солта и бакпулвера. Затоплих млякото и в него размих маята заедно със захарта и 2 с.л. от брашното. Оставих я да шупне.
В друга купа разбих белтъците с киселото мляко и олиото. Когато маята стана готова, я добавих към брашното, след това изсипах млякото с белтъците и олиото. След това изсипах топлата вода.
При мен за брашното, което ползвам, 160 мл бяха напълно достатъчни. Ползвам София Мел за баница. След това омесих меко, нелепкащо тесто, като при нужда добавях малко брашно, колкото да обере влагата.
Оставих да втаса в дълбока купа за 40 мин във фурната на 50 градуса и отворена врата. Купата покрих със стреч фолио и кърпа.
След като втаса, извадих от купата на набрашнен плот и леко притиснат да излезе въздухът. Разделих на топчета около 60 г. С пръсти разтегнах на кръг с диаметър около чинийка за чаша за кафе, даже малко по-голяма.
Сложих натрошено сирене и парченце масло в средата на платката. Завих на полукръг и добре притиснах краищата, за да не изпадне плънката на нашите малки питки.
Оформих на правоъгълничета пълнените хлебчета и наредих в тава с хартия за печене. Оставих за 15 мин да се надигат.
Намазах с жълтъчната смес и пекох около 30 мин на загрята на 220 °C фурна, на дъното на която сложих чашка с вода за по-сочни и меки поачи.
След като извадих, намазах с масло директно от хладилника и завих пухкавите турски поачи с кърпа.