Начин на приготвяне
Затоплете леко прясното мляко, натрошете в него маята, сипете и захарта и оставете да надигне. Прибавете маята към пресятото брашно и всички изброени продукти, като преди това и бакпулвера сте оставили да шупне в киселото мляко. Замесете меко тесто, което да не лепне.
Разтеглете тестото на дълъг фитил и го нарежете на 24 къса, еднакви по големина. Оформете малки топчета с големина на мандаринка. Всяко топче притиснете върху плота с длан и така направете малки питки с диаметър 8-10 см.
Не е необходимо да ръсите допълнително с брашно или масло, защото тестото ви е достатъчно маслено.
Върху всяка малка питка сложете плънка по ваше желание. Завийте внимателно и обърнете така, че съединителната линия да остане от долната страна.
Аз сложих в една част сирене, а в друга настърган кашкавал и по две цели маслинки без костилка. Подредете поачите в тава, в която е застлана хартия за печене.
Намажете с жълтък и с помощта на вилица направете шарки. Поачите не втасват допълнително. Изпечете ги на два пъти – излизат две тави по 12 бр.
Сложете ги в сгорещената фурна на 200 градуса. Печете 15-20 минути с вентилация, докато се позачервят. Ухае апетитно. Сипете и чаша кисело мляко.