Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Сполучлива памук погача с мая

Сполучлива памук погача с мая

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Сполучлива памук погача с мая
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 3
17/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Една вечеря е напълно завършена, когато на трапезата има топла погача, ще се съгласите ли с нас?"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 120 г
  • прясно мляко - 150 мл
  • брашно - 475 г
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 20 г жива
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 20 г
  • масло - 1 с.л. меко + за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете маята в леко затоплено мляко заедно с малко захар и няколко лъжици брашно. Оставете я настрана да шупне за около 10 минути.

Пресейте брашното, изсипете го в купа, смесете го със солта и направете кладенче в средата.

Сипете в него олиото, киселото мляко, вече шупналата мая и разбитото яйце, като преди това заделете малко за намазване от него.

Замесете тесто заедно с маслото и го оставете да втаса за около 60 минути. Завийте го хубаво с прозрачно фолио.

Разделете тестото след това на 6 равни части, които разточете отделно на тънка кора с дървена точилка.

Намажете ги с масло и ги сложете една върху друга - оформете тази красива погача по желание.

Оставете я да втаса още малко, намажете я с останалото разбито яйце, смесено с олио и малко мляко.

Сложете я да се пече на около 180 °C до готовност.

Насладете се на моята сполучлива памук погача с мая.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: