Начин на приготвяне
Измийте агнешкото и го нарежете на парчета. Прехвърлете го в голяма тенджера и го залейте със студена вода - 2-3 литра, не повече.
Сложете агнешкото да се вари на умерен огън.
Добавете цялата обелена глава лук и моркова, нарязан на едро. Щом водата заври и по повърхността започне да се образува пяна, трябва да я премахвате с помощта на решетъчна лъжица.
След около 1-2 часа месото е сварено и може да го свалите от котлона. Охладете леко и прецедете агнешкия бульон. Нарязаното на едри парчета месо се залива с прецедения бульон. Лука и моркова отстранете.
Овкусете курбан чорбата със сол и черен пипер.
Варете агнешката чорба още 20-тина минути. По желание, поднесете с малко оцет, за да я подкиселите леко.
Бистрият курбан от чисто агнешко месо е готов.