Начин на приготвяне
Нарежете заека на парчета. Обелете скилидките чесън на цяла глава, смачкайте ги.
Обелете морковите, измийте ги, подсушете ги, нарежете ги на филийки, нарежете и целината на филийки.
Почистете баклата, измийте, като я оставите цяла. След това нарежете домата (и ябълката, ако решите да добавите) и завършете със ситно нарязаните пресни билки (розмарин и магданоз).
Готвим заека по френски и фермерски, без да го мариноваме, без да запържваме и без агресивни подправки, като черен пипер и др. По този начин месото на заека става много крехко и полезно за нашия стомах.
Поставете парчетата заек в тенджерата под налягане, залейте с виното, както и 2 с.л. мед. Добавете зехтина, солта и червения пипер, маслините и каперсите. Изсипете нарязаните моркови, домат и ябълка. Поръсете с билките. Налейте водата, разбъркайте. Най-отгоре изсипете баклата.
Оставете да се готви на средна степен на котлона. Когато заври, поставете капака и затворете тенджерата под налягане. Оставете да къкри около 1 часа. Течността ще намалее повече от половината и ще бъде като сос в края на готвенето.
Непременно опитайте моята рецепта за задушен заек, която е моето вдъхновение от френската кухня!
Поднесете с картофено пюре или полента. Насладете се!