Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Пюрета»Пролетно картофено пюре с лапад и масло

Пролетно картофено пюре с лапад и масло

Пролетно картофено пюре с лапад и масло
Снимка: Илиана Първанова
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3
"Ароматно и толкова пухкаво е това пролетно картофено пюре с лапад"

Необходими Продукти

  • картофи - 9 бр., средно големи
  • лапад - 15 - 18 свежи листа (лопуш)
  • пресен лук - ½ връзка пера
  • яйца - 2 бр.
  • краве масло - 2 с.л.
  • черен пипер - ½ ч.л. равна, млян
  • хималайска сол - 1 и ½ ч.л. равни, на вкус
  • шарлан - 1 с.л., слънчогледово масло
  • вода - 2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изключително вкусна и много лесна рецепта за ароматно и пухкаво пролетно картофено пюре с лапад.

Първо, сваряваме си яйчицата за около 5-6 минути.

След тях в средно голяма тенджера кипваме 2 ч.ч. вода. В нея добавяме 1 и ½ ч.л. хималайска сол и нарязани на кубченца 9 средно големи картофа, после поставяме капака на тенджерката.

Няколко минути след като отново заври, прибавяме и нарязаните на ситно пролетни зеленини: 15-18 средно свежи листа лапад (без дръжките) и половин връзка пресен лук – пера. Разбъркваме с дървена бъркалка и отново под капак изчакваме да заври.

Като кипне, отхлупваме и подправяме с млян черен пипер – ½ равна ч.л., кимион 1/3 ч.л. и 1 с.л. шарлан (слънчогледово масло).

Разбъркваме и без капак оставяме да къкри още няколко минути.

След като е готово, дръпваме тенджерката от котлона и пасираме пюрето с мощен пасатор до получаване на гладка пухкава консистенция зелено пюре.

Прибавяме 2 супени лъжици краве масло и разбъркваме.

Поднасяме разкошното картофено пюре още топло, украсено с нарязани сварени яйца.

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: