Начин на приготвяне
В дълбока купа сипваме съставките за фалафелите.
Смесваме 1 и ½ ч.ч. предварително сварен нахут (отмерен с чаша от 250 мл), рендосано половин малко червено цвекло, нарязани на ситно, 1 малка глава стар лук, 1 скилидка чесън и 1 шепа листа магданоз.
Подправяме с 3 щипки гарам масала, ½ равна чаена лъжичка кимион, 3 щипки джинджифил на прах, 3 щипки млян черен пипер, ½ равна ч.л. червен пипер, 2/3 равна ч.л. фина хималайска сол, 3 щипки кафява захар на кристали Демерара и 2 с.л. шарлан (слънчогледово масло).
Разбъркваме съставките и ги пасираме с мощен пасатор, до наситено цикламена леко гранулеста консистенция – едро смляно.
Прибавяме 5 пълни супени лъжици царевично брашно и половин с.л. сусам. Разбъркваме с ръка розовото тесто и от него оформяме 13-14 бр. фалафел кюфтета със средна големина.
В керамичен тиган с незалепващо покритие загряваме 3 с.л. шарлан. Пържим ориенталските кюфтета фалафели от двете страни до тъмно златист загар. По желание може да бъдат приготвени и на фурна - върху хартия за печене, за още по-здравословен вариант.
Поднасяме ги подредени в плато или блюдо, по желание поляти с чеснов тахини сос.
Чудно вкусни нетрадиционни фалафел кюфтета с червено цвекло и гарам масала, носещи аромата на ориента.