Страхотни милинки
Sjajne pogačice

Страхотни милинки

Кристиан АлександровКристиан Александров
Мастър Шеф
7154k2k3k3
Страхотни милинки
Снимка: Кристиан Александров
1 / 7
18/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Ама наистина са страхотни тези бухнали милинки"

Необходими Продукти

  • брашно - 450 г
  • вода - 320 мл
  • мая - 7 г суха
  • олио - 2 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • сирене - 100 г
  • За намазване
  • краве масло - 100 г
  • яйце - 1 бр.
  • сол - 1 щипка
  • вода - 1 с.л.
  • нишесте - 1 с.л. /натурално пшенично или царевично/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме водата и в нея сипваме маята и захарта. Разбъркваме и покриваме с фолио. Оставяме за 10 минути да се активира маята.

Пресяваме брашното в купа и добавяме към него солта. В средата оформяме кладенче и изсипваме сместа с маята и 1 с.л. олио. Разбъркваме и омесваме меко и леко лепнещо тесто за милинки.

Мажем си ръцете с по малко от останалото олио и доомесваме тестото, като месенето е добре да продължи около 10-12 минути.

Оформяме тестото на топка, намазваме го с малко олио, поставяме го в купата и го покриваме плътно с фолио. Оставяме го за 1 час да втаса.

След това размесваме за кратко бухналото тесто и от него откъсваме по малко. Оформяме 20-22 малки топки - малко по-малки от яйце. Ако тесто е много лепкаво, си намазваме леко ръцете с олио.

Разтопяваме маслото, което е предвидено за намазване, и в него за кратко топваме всяка топка.

Подреждаме веднага топките в кръгла тава, покрита с хартия за печене, като трябва да има разстояние между тях, където поставяме натрошеното сирене. Покриваме с фолио и оставяме за повторно втасване още 30 минути милинките със сирене.

Към разтопеното масло добавяме яйцето, солта, водата и нишестето и разбиваме хубаво с вилица. С тази смес намазваме равномерно отгоре бухналите милинки.

Загряваме фурната на 180 градуса и печем милинките вътре за около 40 минути.

След като страхотните милинки се изпекат и ги извадите от фурната, може да ги намажете отгоре с малко масло. Така ще станат по-мекички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: