Задушен джолан с ризото

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Задушен джолан с ризото2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Ето това и истинска рецепта 2 в 1 - ще приготвите перфектния джолан и перфектната ризото"

Необходими Продукти

  • телешки джолан - 4 шайби
  • зехтин - 6 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • лук - 1 глава червен
  • бяло вино - 150 мл
  • бульон - 200 - 250 мл телешки
  • домати - 200 г от консервирани
  • черен пипер
  • сол
  • брашно - за паниране
  • за ризото
  • лук - 1 глава
  • ориз - 300 г
  • зехтин - 4 с.л.
  • бульон - 1 л зеленчуков
  • шафран - 1 щипка
  • масло - 25 - 30 г
  • сирене - пармезан
  • за заливката
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • магданоз - 2 - 3 стръка
  • зехтин - 1 с.л.
  • лимони - 1бр. сок и кора
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Овкусяваме шайбите джолан със сол и черен пипер. Овалваме ги в брашно, като леко потупваме, за да отстраним излишното количество. Джоланите се запържват от двете страни в силно сгорещена мазнина, смес от зехтин и олио.

Месото се изважда и прибира на топло, а в загрялата мазнина се запържва ситно нарязаната глава лук. Налива се бялото вино и се вари до редуциране на течността наполовина.

В сгъстения бульон се добавя телешкият бульон и пасираните домати. Връща се месото и ястието се вари около 30 минути в тенджера под налягане.

Докато месото се вари, приготвяме ризотото. Загряваме зехтина и запържваме ситно нарязаната глава лук. Добавяме ориза и запържваме, докато стане прозрачен. Постепенно наливаме бульона черпак по черпак, като изчакваме оризът да усвои течността, преди да добавим още бульон.

В последния черпак бульон добавяме щипка шафран и маслото, нарязано на парченца. Скилидките чесън се нарязват и задушават в зехтин. Добавя се 2-3 с.л. лимонов сок и кората на половин лимон. Сосът се разбърква. С него се заливат джоланите. Месото се поднася върху канапе от ризото и се поръсва с настърган пармезан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: